Oudere vrouwen genieten van hapjes die worden aangeboden op een evenement.

Streekproducten

Van Dendermonde, voor jouw smaak!

Onze streekproducten brengen de smaken van Dendermonde rechtstreeks naar je tafel. Van kopvlees en paardenworst over vlaai tot Ros Beiaardpralines. De meeste streekproducten zijn verkrijgbaar in een handvol lokale handelszaken, soms op aanvraag. Voor meer informatie, contacteer Visit Dendermonde.

Eten

Oudere vrouwen genieten van hapjes die worden aangeboden op een evenement.

Dendermonds kopvlees

Wie stevig op de benen wil staan, moet beslist het echt 'Deiremonds kopvlees' degusteren. Geserveerd op bruin brood met sterke mosterd en weggespoeld met een fris glas bier, smaakt deze aloude kost als geen ander.

Te koop bij

Beenhouwerij Batselier
Heirbaan 259
9200 Sint-Gillis

Smedo
Ridderstraat 24
9200 Dendermonde

Slagerij Sarah
Veerstraat 1
9200 Dendermonde

Slagerij Lieven & Ellen
Donckstraat 17
9200 Dendermonde

Dendermondse paardenworsten

De Dendermondenaren maken hun paardenworstjes op een geheel eigen manier klaar. Hierdoor onderscheiden de Dendermondse paardenworsten zich van bereidingen in andere steden.

Te koop bij

Restaurants

Art Deco
Dijkstraat 1
9200 Dendermonde

Bar Proef
Vlasmarkt 45
9200 Dendermonde

Abazjoer
Grote Markt 14
9200 Dendermonde

Beenhouwerijen

Beenhouwerij Batselier
Heirbaan 259
9200 Sint-Gillis

Smedo
Ridderstraat 24
9200 Dendermonde

Slagerij Sarah
Veerstraat 1
9200 Dendermonde

Slagerij Lieven & Ellen
Donckstraat 17
9200 Dendermonde

Dendermondse witten

Witte van Dendermonde is een goed gevleesd konijnenras met een gewicht van 4 tot 5 kg. In Dendermonde wordt het bijna altijd klaargemaakt met een bruine saus op basis van een streekbier.

Het ras heeft een smetteloze witte pels en rode tot robijnrode oogjes. Dankzij zijn goede smaakeigenschappen leent het zicht uitstekend tot uiteenlopende bereidingen.

Te koop bij

Wordt nergens meer verkocht of bereid.

Dendermondse vlaai

Elke regio, soms zelfs elke familie, heeft een eigen vlaaienrecept. Toch blijken de Dendermondse vlaaien eigen kenmerken te hebben. Gaston Clement noemde het in zijn kookboek ‘flan van Dendermonde’.

Vlaaien zijn nog steeds een kermistraktatie maar worden ook gewaardeerd als vieruurtje. Ze zijn in tegenstelling tot wat in andere streken fruittaarten of -vlaaien worden genoemd, in grote delen van Oost-Vlaanderen een vrij vaste en snijdbare taart op basis van gebak (mastellen, peperkoek, speculaas, macarons), kandijsiroop, melk, eieren en een vleugje foelie en/of kaneel.

Te koop bij

Patisserie de Keyser
Brusselsestraat 29
9200 Dendermonde

Verhofstadt Patisserie
Donckstraat 40
9200 Dendermonde

Ros Beiaardchocolade en -pralines

In Dendermonde combineren we de rijke Belgische chocoladecultuur met een andere culturele topper: het Ros Beiaard. Bij de Dendermondse banketbakkers vind je prachtige kleine replica’s van het echte paard, met op de rug de Vier Heemskinderen. Ze worden uitgevoerd in drie soorten chocolade: fondant-, melk- en witte chocolade.

Een andere lekkernij is de Ros Beiaardpraline. Gemaakt met de beste Callebaut chocolade en naar believen met marsepein, hazelnoot of pure chocolade gevuld. Een staaltje van kennis en vakmanschap.

Te koop bij

Patisserie de Keyser
Brusselsestraat 29
9200 Dendermonde

Verhofstadt Patisserie
Donckstraat 40
9200 Dendermonde

Ros Beiaardkoekjes en -gebak

Dendermondse bakkers en middenstanders verkopen tal van typische lekkernijen rond het Ros Beiaard. De Ros Beiaardkoekjes hebben de vorm van het hoofd van het mythische paard en zijn gemaakt in boter-zanddeeg. Ze smaken heerlijk bij een kopje koffie.

Het Ros Beiaardgebak is een taartje bestaande uit twee lagen fijne amandelbiscuit, gescheiden door een laagje confituur en op smaak gebracht met een zuiderse likeur. De zijkanten worden afgezet met amandelschilfers. Het geheel wordt overdekt met een laagje marsepein, versierd met een fraaie tekening van het Ros Beiaard en het opschrift 'Dendermonde'.

Te koop bij

Verhofstadt Patisserie (enkel op bestelling)
Donckstraat 40
9200 Dendermonde

Ros Beiaardpeperkoek

De Ros Beiaardpeperkoek is een lekker, zoet tussendoortje dat je bij de meeste bakkers in Dendermonde kunt kopen.

De Ros Beiaardpeperkoek wordt door het bedrijf Vondelmolen in buurgemeente Lebbeke geproduceerd.

Te koop bij

Confiserie De Rijck
Doornstraat 51A
9140 Temse

Confiserie Bogaert-Desmet
Meerken 5
9620 Zottegem

La Confiance speculoos

Een oud recept en een oud merk nieuw leven inblazen, de speculoos La Confiance streeft naar beide. Leo Borms stootte 4 jaar geleden op de recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms. Samen met bakker-vennoot August Vincke richtte hij in de jaren 1920 het bedrijfje La Confiance op in Baasrode, nu deelgemeente van Dendermonde. Een succesvol bedrijf dat zowel speculoos als peperkoek produceerde. 

Te koop bij

Le Pétit Délice
Oude Vest 89
9200 Dendermonde

La Confiance
online

Drinken

Ros Beiaardchampagne

De kwaliteitsvolle champagne van het gerenommeerde huis Veuve Fourny & Fils, werd in de aanloop naar de Ros Beiaardommegang van 2000 omgedoopt tot Ros Beiaardchampagne. Met zijn alcoholgehalte van 12 % en zijn frisse smaak is hij ideaal als aperitief of als begeleider van lichte, fijne gerechten. Interessant weetje is dat deze champagne gecapsuleerd is met een gepersonaliseerde muselet "Ros Beiaard", een gegeerd item voor verzamelaars.

Te koop bij

Drankencentrale Maes
Hoogveld 29
9200 Dendermonde

Carlos Koffie

In zijn eigen ambachtelijke koffiebranderij in Dendermonde brandt Carlo Lijnneel, met veel trots en aandacht voor het product, al meer dan 25 jaar overheerlijke koffie van de bovenste plank. Sinds het ontstaan roostert Carlos Koffie hun koffiebonen volgens de 'slowroast' brandmethode. En dat proef je. Deze arbeidsintensieve manier van koffie maken garandeert een zeer egaal brandproces. Zo komen de zachte smaak en het aroma optimaal tot hun recht. De smaak die Carlo aan zijn koffie gaf, was duidelijk een schot in de roos, want de firma bleef de voorbije jaren gestaag groeien.

Te koop bij

Carlos Koffie
Steenkaaistraat 9
9200 Dendermonde
online

Le Pétit Délice
Oude Vest 89
9200 Dendermonde

Agostini - microbranderij

Vanuit een authentieke passie voor het pure product en de 'goesting' je een perfecte kop koffie te garanderen, richtte Stijn Vandenberghe in 2019 Microbranderij Agostini op in Appels. Kernwaarden van deze branderij zijn kleinschaligheid - ethisch verantwoorde trade - premium kwaliteit zonder compromissen.

Agostini is gevestigd in de voormalige stoomkamer van een 19e eeuwse zeepfabriek; van daaruit proberen ze 2 keer per week 'damn good coffee' te branden ...

Te koop bij

Agostini
online

De Blauwe Peper
Brusselsestraat 122
9200 Dendermonde

Aymonsbier

Dit rosblond degustatiebier van hoge gisting en een volume van 8 % alcohol werd voor de eerste maal gebrouwen ter gelegenheid van de Ros Beiaardommegang 2000. Sindsdien heeft het bier zijn vaste plaats veroverd in verschillende Dendermondse horecazaken.

Te koop bij

Drankencentrale Maes
Hoogveld 29
9200 Dendermonde

Lokale horecazaken

Mensen die zittend op een muurtje genieten van een glas bier.

Vicaris

De Ros Beiaardstad heeft sinds 2010-2011 opnieuw een echte brouwerij op haar grondgebied, waar de familie Dilewyns de lekkerste Vicarisbieren brouwt. Al dit brouwen resulteert in een ruim assortiment Vicaris bieren: Quinto (5 %), Tripel / Gueuze (7 %), Tripel (8,5 %), Generaal (8,5 %) en Winter (10 %).

Speciaal voor de Ros Beiaardommegang van 2020 heeft de brouwerij een lekker bier gebrouwen uit vlas, wat zeer uniek is. Lekker Ros Beiaardbier!

Te koop bij

Drankencentrale Maes
Hoogveld 29
9200 Dendermonde

Lokale horecazaken

Orvélo

Orvélo is een volmout tripel met een alcoholvolume van 7,5 % en hergisting op fles. De naam verwijst enerzijds naar de kleur van het bier (or = goud) en anderzijds naar de fietshobby van brouwer Luc De Norre (vélo).

De eerste brouwsels van Luc De Norre dateren van de jaren 1980, toen de biochemicus een brouwersopleiding volgde in Gent. In zijn garage in Grembergen bouwde hij een kleine brouwinstallatie met een capaciteit van 50 liter. Het resultaat van al dit experimenteren en degusteren werd de Orvélo, een bier dat inmiddels zeer goed 'bolt' in de Dendermondse horeca.

Te koop bij

Drankencentrale Maes
Hoogveld 29
9200 Dendermonde

Lokale horecazaken

Twee mensen proosten met glazen bier in een gezellige omgeving.

Malheur

Malheur-bieren zijn edele, levende bieren, met hergisting op fles en op vat. De blonde Malheur bieren worden gebrouwen volgens een oude methode, met gerst, hop en gist. De bruine Malheur bieren worden gebrouwen met hop en kruiden.

Te koop bij

Drankencentrale Maes
Hoogveld 29
9200 Dendermonde

Lokale horecazaken

Pauwel Kwak en Tripel Karmeliet

Pauwel Kwak is een amberkleurig bier met een moutig karakter en zoethouttoetsen. Typisch voor dat bier is dat het geschonken wordt in een 'stijgbeugelglas'.

Tripel Karmeliet is een bier dat geïnspireerd is op een oud recept van de Dendermondse Karmelieten en dat meermaals bekroond werd met internationale onderscheidingen.

Te koop bij

Drankencentrale Maes
Hoogveld 29
9200 Dendermonde

Lokale horecazaken

Tripel Abdijbier Dendermonde

Tripel Abdijbier Dendermonde is een donkerblond bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 8 %. De smaak is zacht zoet met bittere toetsen en het heeft een lange afdronk.

De Dendermondse Sint-Pieter- en Paulusabdij was een van de weinige abdijen die geen bier hadden. Na gesprekken met een bevriende brouwer Paul Saerens (Brouwerij De Block, Peizegem) werd besloten een eigen bier uit brengen. Het bier moest ingepast worden in de grote reeks van abdijbieren. Geopteerd werd voor een tripel.

Te koop bij

Liturgisch centrum
Dijkstraat 32-34
9200 Dendermonde

Downloads

Naar top